VN: Grote beleggers moeten meer in klimaat investeren

VN: Grote beleggers moeten meer in klimaat investeren

16-01-2014 13:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De wereld heeft een investering van $ 1.000 mrd per jaar nodig om een klimaatcrisis te ontwijken, zegt VN-topvrouw Christiana Figueres.

De topvrouw binnen de Verenigde Naties, Christiana Figueres, dringt er bij financiële instituties op aan dat zij hun investeringen in schone energie moeten verdrievoudigen om een klimaatcatastrofe te voorkomen. Op dit moment wordt er zo’n $ 300 mrd per jaar in duurzame technologieën geïnvesteerd. Figueres: “Dit kom lang niet in de buurt van waar het zou moeten zijn.” Zij benadrukt dat investeerders jaarlijks $ 1.000 mrd moeten investeren in hernieuwbare energie. “En het liefst in de komende vijf tot tien jaar, maar zeker voor 2030,” aldus Figueres.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) zei vier jaar geleden ook al dat er $ 1.000 mrd per jaar nodig is voor nieuwe infrastructurele projecten om de transitie van een olie- en koleneconomie naar duurzame economie te maken. Alleen met zulke bedragen is het mogelijk om de opwarming van de aarde binnen de 2-gradengrens te houden. Het IEA stelt dat er tot aan 2050 zeker $ 36.000 mrd  geïnvesteerd dient te worden in schone brandstoffen en duurzame technieken.

Tekortschieten

Sommige financiële experts beargumenteren dat, als fossiele brandstoffen uiteindelijk waardeloos worden verklaard, dit een enorme impact heeft op de huidige econome. Het zal vooral druk leggen op de aandelen van bedrijven die fossiele brandstoffen bezitten.

Figueres is van mening dat de grootste investeerders, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen schromelijk tekortschieten in hun financiële taak als zij ‘duidelijk wetenschappelijk bewijs’ negeren. “De stijging van de hoeveelheid broeikasgassen is grotendeels het directe gevolg van investering in energie- en mobiliteitssystemen uit het verleden,” stelt de klimaattopvrouw.

Klimaatdeal

Afgelopen woensdag stond Figueres samen met toonaangevende Wall Street -figuren op het podium bij een meeting georganiseerd door het investeerdersnetwerk Ceres. De boodschap was helder: investering in schone technologieën moeten meer dan een tandje omhoog.

De bijeenkomst van United Nations Framework Convention on Climate Change’ (UNFCCC) was de eerste in een reeks grote klimaatbijeenkomsten die gepland staan voor 2014. Waar de onderhandelingen voor een globaal klimaatpact eind 2013 vastliepen, hoopt het UNFCCC nu om tegen het einde van 2015 een allesomvattend klimaatdeal te sluiten. Wellicht dat de interventie van Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, het geploeter wat momentum kan geven.

Bron: The Guardian & BBC | Foto: Philip Taylor via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen