Nationaal Energiebespaarfonds van start

Nationaal Energiebespaarfonds van start

22-01-2014 11:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Dinsdag is het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) opengesteld voor de aanvraag van leningen.

Woningeigenaren die hun voornemen om te investeren in een energiezuiniger huis in het nieuwe jaar willen verwezenlijken, kunnen de daad bij het woord gaan voegen. Vanaf 21 januari is het mogelijk een Energiebespaarlening af te sluiten om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning.

Met de lening kunnen diverse energiebesparende maatregelen worden gefinancierd. Denk aan het isoleren van de woning of de aanschaf van een HR-ketel of een zonneboiler. Ook zonnepanelen horen tot de mogelijkheden. Voorwaarde bij zonnepanelen is dat hiervoor maximaal 50 procent van de lening gebruikt mag worden. De andere 50 procent van het leenbedrag moet geïnvesteerd worden in andere maatregelen.

De lening kan gebruikt worden voor 14 energiebesparende maatregelen. Het gaat om leningen van minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 die alleen beschikbaar zijn voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. De looptijd is zeven of tien jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Alle voorwaarden zijn te vinden op de website Ik Investeer Slim.

 

Energieakkoord

 

Het NEF vloeit voort uit de afspraken in het Energieakkoord en is een revolverend fonds: een fonds waaruit leningen worden verstrekt die bij aflossing weer terug in het fonds komen. Zo kan het geld weer opnieuw worden gebruikt. Het fonds is geïnitieerd door de ASN Bank, de Rabobank en de Rijksoverheid.

Doel van het fonds is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in Nederland. Dat helpt de bouw- en installatiesector en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen. Voor particulieren verlagen de toepassingen aan de woning de energierekening en verhogen de waarde van de woningen van particulieren.

Minister Blok heeft eerder al meer helderheid gegeven over de inhoud van het fonds en de daarbijhorende voorwaarden.

Foto: Pujanak via creativecommons

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen