Na de BitCoin: Betaal in zonne-energie met de SolarCoin

Na de BitCoin: Betaal in zonne-energie met de SolarCoin

04-02-2014 15:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe virtuele munteenheid is opgestaan: met de SolarCoin kan zonne-energie worden verhandeld. Het doel is om de kosten van zonne-energie omlaag te brengen.

Vorige maand is de SolarCoin in het leven geroepen, een decentrale en virtuele munteenheid die vergelijkbaar is met de bitcoin. Bedenker Nick Gogerty, oprichter van adviesbedrijf Thoughtful Capital Group, heeft de munt in het leven roepen om mensen te belonen als ze zonne-energie opwekken.

 

Groen label

 

SolarCoins zijn gekoppeld aan de kilowattuur, de eenheid van (zonne-)energie. Een SolarCoin staat gelijk aan de geverifieerde productie van 1 megawattuur aan zonne-energie. Producenten ontvangen Renewable Energy Certificates (REC’s, ook wel ‘groene labels’ genoemd) in ruil voor de geproduceerde energie. Volgsystemen registreren REC’s met een uniek nummer waardoor automatisch kan worden bijgehouden hoeveel energie is geproduceerd. De Thoughtful Capital Group zet daarna de REC’s om in SolarCoins.

Een klein deel van de SolarCoins wordt, net zoals bitcoins, gegenereerd door ‘mining’ via een netwerk van aaneengesloten computers.

Het is de bedoeling dat de munten zullen stijgen in waarde na verloop van tijd wanneer ze publiek worden verhandeld. De virtuele beurs Vault of Satoshi zegt te overwegen om steun te verlenen aan de SolarCoin.

[caption id="attachment_61201" align="aligncenter" width="459"] Circulatie van de SolarCoin. Bron: SolarCoin.org[/caption]

 

Beloning

 

Volgens Gogerty is de virtuele munt binnen vijf jaar tussen de € 15 en € 22 waard. Met de SolarCoin hoopt de Thoughtful Capital Group een beloning te creëren om zoveel mogelijk geld in zonne-energie te investeren. “We zijn hard bezig om internationaal bereik te krijgen. Met een grotere gemeenschap en een open source-opzet kunnen we in elk land een netwerk opzetten.”

“De zonnemunt kan een grote markt openen voor investeringen in hernieuwbare energie,” zegt Paul Herman, CEO van investeerder HIP Investor. NGO’s en ‘family office’-investeerders kunnen volgens hem samenwerken om meer monetaire beloningen te creëren voor zonne-energie. “SolarCoin kan de eerste munt zijn in een reeks van andere bitcoin-achtige munteenheden, zoals WindCoin, BioMassCoin en GeoThermalCoin.”

Bron: BusinessGreen | Foto: Gerrit Schirmer via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen