Apple vraagt klimaatontkenners niet in bedrijf te investeren

Apple vraagt klimaatontkenners niet in bedrijf te investeren

03-03-2014 15:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Apple-CEO Tim Cook is uitgevallen tegen een belegger die niet in klimaatverandering gelooft. “Als je wilt dat Apple alleen dingen doet met een winstmotief, dan moet je dit aandeel laten varen.”

Dit is de boodschap die de CEO van Apple Tim Cook deelde met haar aandeelhouders afgelopen vrijdag. Een van de aandeelhouders, de conservatieve denktank het National Center for Public Policy Research (NCPPR), had commentaar over het inhuren van Lisa Jackson. Zij is het voormalig hoofd van het Environmental Protection Agency (EPA) en sinds mei 2013 richt Jackson zich op duurzame initiatieven.

Voorafgaand aan de vergadering gaf het NCPPR in een verklaring aan dat door de overheid opgelegde milieunormen slecht voor het bedrijfsleven zijn. Volgens de aandeelhouder zou Apple meer moeten doen om ze te bestrijden.

“De redenen om te ondernemen zijn uiteenlopend maar winst is niet het enige motief,” zei Cook na de verklaring van NCPPR. “Wij willen de wereld beter achterlaten dan hoe wij haar aantroffen.” Daarna adviseerde Cook: “Als je wilt dat Apple dingen doet enkel met een winstmotief dan kan je beter dit aandeel laten varen.”

 

Na de vergadering reageerde NCPPR wederom in een verklaring: “Investeerders kunnen er zeker van zijn dat Apple geld van haar aandeelhouders verspilt aan zogenaamde klimaatverandering.” En vroegen zich af: “Hoeveel?”

 

Campus 2

 

Onder het bewind van Tom Cook investeert Apple hevig in hernieuwbare energie.  Naar eigen zeggen heeft het technologiebedrijf het gebruik van duurzame opgeschroefd van 35 procent in 2010 naar 75 procent wereldwijd. Apple wilt dit aandeel vergroten naar volledig duurzaam.

[caption id="attachment_61916" align="aligncenter" width="650"] Campus 2 wordt het nieuwe duurzame kantoor van Apple[/caption]

Vorig jaar kondigde het bedrijf aan haar nieuwste donutvormige kantoor genaamd Campus 2 te voorzien van 100 procent hernieuwbare energie. En terwijl het NCPPR denkt dat dit slecht nieuws  is voor alle aandeelhouders, spreken de cijfers dit tegen. Het project levert naar verwachting $11 mln aan jaarlijkse omzet op en zorgt voor 7400 banen in Cupertino, Californië.

Bron: Cleantechnica | Foto: Fergus Sullivan via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen