Dijsselbloem ziet geen kredietrisico CO2-bubbel

Dijsselbloem ziet geen kredietrisico CO2-bubbel

19-03-2014 12:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Dijsselbloem van Financiën is niet bezorgd over mogelijke kredietrisico's als gevolg van CO2-bubbels in de markt. De bewindsman schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandsche Bank is van menig dat het kredietrisico van financiële instellingen met betrekking tot CO2-intensieve sectoren op dit moment niet buitensporig is, schrijft Dijsselbloem. “Ik zie geen reden hiervan af te wijken.”

De bewindsman reageert daarmee op vragen van GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver over de risico's van de koolstofluchtbel voor de financiële stabiliteit. Verschillende rapporten waarschuwen voor de gevolgen van de CO2-bubbels voor financiële instellingen als pensioenfondsen. In Groot-Brittannië is al een discussie ontstaan, waarbij ook de Britse Centrale Bank is betrokken. In Nederland blijft het angstvallig stil.

GroenLinks is teleurgesteld over de 'summiere reactie' van Dijsselbloem. De fractie wil het onderwerp opnieuw aan de orde stellen tijdens het komende Kamerdebat over de bankensector.

Volgens onderzoekers is de overwaardering van olie- en gasvoorraden de voornaamste oorzaak van de luchtbel. Energiemaatschappijen hebben hun voorraden als toekomstige inkomsten op de balans staan, terwijl die door maatregelen tegen klimaatverandering grotendeels in de grond blijven zitten. Energiebedrijven ontlenen daaraan wel de waarde van hun aandelen.

In het rapport The Price Of Doing Too Little Too Late van het Sustainable Finance Lab stelt dat het einde van de luchtbel grote gevolgen heeft voor de dekkingsgraad van bijvoorbeeld pensioenfondsen.

Foto: Wikipedia

 

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen