'Duurzaam beleggen verdient een betere uitleg'

'Duurzaam beleggen verdient een betere uitleg'

20-03-2014 11:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzaam beleggen groeit op de lange termijn uit tot een belangrijke vorm van vermogensbeheer. Al bestaat er nog veel onduidelijkheid over het concept.

Dat zegt CEO Michael Baldinger van RobecoSAM in een interview met RTL Z.  In de afgelopen dertig jaar is er het nodige veranderd, constateert hij. "Duurzaam beleggen gaat niet over groen of liefdadigheid, maar juist om beleggingsrendementen en aandeelhouderswaarde.". RobecoSAM is een dochter van de Robeco Groep, die zich toelegt op financiële analyse en duurzaamheid.

Het grote verschil is dat beleggers verder kijken dan alleen de financiële analyse. Sinds vorig jaar is duurzaam ketenbeheer, na de rampen in verschillende kledingfabrieken in Bangladesh, een belangrijk onderwerp. "Ik wil mijn risico's beperken, daar is niks vreemds aan."

Mythes

Volgens Baldinger zijn er drie hardnekkige mythes over duurzaam beleggen. Het gaat ten koste van het rendement, niemand anders doet het en beleggers zijn bezig met een groene kruistocht of filantropie. Vooroordelen die stammen uit de jaren '80 en '90. Duurzaam beleggen betekende vooral dat een portefeuillehouder bedrijven uitsloot op basis van hun bedrijfsvoering. Of hij beperkte zich tot een klein aantal bedrijven. Dat leidde tot slechte rendementen.

Dertig jaar later tonen verschillende studies van de Universiteit van Harvard en de London Business School aan dat duurzame portefeuilles duidelijk beter presteren. Baldinger: “Duurzaam beleggen anno 2014 is niet te vergelijken met wat het vroeger was. Dat moeten we duidelijker uitleggen."

Bron: RTL Z | Foto: Wikimedia

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen