België investeert in groene banen

België investeert in groene banen

22-04-2014 12:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Belgische onderzoeksinstituut EnergyVille wordt met de bedrijfsincubator IncubaThor een kenniscentrum voor duurzame energie, én een banenmotor.

Op een voormalig mijnterrein bij Genk is een wetenschapspark verrezen, waar onderzoek naar en toepassing van hernieuwbare energie de hoofdrol spelen. Bedrijfsincubator IncubaThor en Campus EnergyVille krijgen in de loop van dit jaar en aankomend jaar allebei een gebouw. De plek van het kenniscentrum symboliseert de transitie van grijze energie naar hernieuwbare energie die de initiatiefnemers voor ogen hebben.

Energieneutraal

EnergyVille is een samenwerkingsverband van de onderzoeksinstellingen van de Katholieke Universiteit Leuven, Vision on Technology (VITO) en het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (imec). Het instituut is actief op het gebied van geavanceerd energie-onderzoek, gekoppeld aan business development. Het werkt hiervoor samen met IncubaThor.

Het 15.000 vierkante meter grote gebouw van de Campus EnergyVille wordt volledig energieneutraal met zonnepanelen, warmtepompen en warmte-opslagtechnieken. Ook de bouw zelf is voorzover mogelijk duurzaam. Het beton is ontwikkeld uit industriële afvalstoffen en het uitgegraven zand wordt op de bouwplaats hergebruikt.

Kenniseconomie

Na de sluiting van de Ford-fabriek in Genk zocht de Vlaamse overheid naar vervangende werkgelegenheid voor de regio. Clean-tech was een voor de hand liggende keuze. “Om de oude maakeconomie van Limburg door een nieuwe kenniseconomie te vervangen, moeten we ons op nieuwe industriële sectoren richten”, zegt de Vlaamse minister Ingrid Lieten van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding.

Volgens de meest recente cijfers kunnen investeringen in de Belgische hernieuwbare energiesector minstens 9000 extra rechtstreekse en niet-verplaatsbare banen opleveren.

Bron: EnergyVille | Foto: EnergyVille

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen