Klimaatverandering bedreigt Nederlandse kredietstatus

Klimaatverandering bedreigt Nederlandse kredietstatus

19-05-2014 15:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) zegt dat de gevolgen van klimaatverandering een bedreiging zijn voor de kredietwaardigheid van kwetsbare landen.

Opkomende economieën kunnen volgens de kredietbeoordelaar de grootste tegenwind verwachten. Standard & Poor’s onderzocht welke landen het meest kwetsbaar zijn voor extreme weersomstandigheden en veranderende klimaatpatronen.

Landen die al een lage kredietwaardering hebben, zijn nog eens extra gevoelig voor klimaatverandering, stelt S&P. Rijke naties lopen het minste risico: Luxemburg, Zwitserland en Oostenrijk staan hierbij aan de top. Nederland staat op een 41e plaats, samen met Israël en Kazachstan. Nederland behoort daarmee tot een van de meest kwetsbare landen in Europa. Alleen Albanië heeft een significant hoger klimaatrisico.

Onderaan de lijst staan Cambodja, Vietnam en Bangladesh. Die laatste heeft vrijwel elk jaar al last van overstromingen. Van een aantal Afrikaanse en Aziatische landen zoals Algerije, Libië, Irak en Iran zijn niet voldoende gegevens.

Parijs

Een overwegend agrarisch systeem, aanpassingscapaciteit en het percentage inwoners dat onder de zeespiegel woont bepaalt de kwetsbaarheid van een land. De kredietbeoordelaar gaf tot nu toe nooit een land een lagere rating op basis van klimaatrampen. De toename van schade door extreem weer zou daar verandering in kunnen gaan brengen. De afgelopen dertig jaar is die schade in sommige delen van de wereld verviervoudigd.

De kredietbeoordelaar hoopt dat de Verenigde Naties erin slagen een wereldwijde, wettelijk bindende aanpak voor klimaatverandering te bewerkstelligen. De 21e klimaattop in Parijs moet daar eind 2015 voor zorgen.

Bron: Standard & Poor’s, De Standaard | Foto: Operation Blessing International via Youtube

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen