‘Uitvoering Energieakkoord gaat goede kant op’

‘Uitvoering Energieakkoord gaat goede kant op’

27-05-2014 16:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim veertig organisaties committeerden zich een jaar geleden aan het Energieakkoord, afspraken voor een schone toekomst en groene groei. ‘Het schip gaat de goede richting op’, zegt Teun Bokhoven van de Duurzame Energie Koepel.

De betrokken organisaties, waaronder overheid, bedrijfsleven, vakbeweging, maatschappelijke organisaties en financiële instellingen hebben inmiddels het Energieakkoord ondertekend. Daardoor is de komende jaren een duidelijk, consistent energiebeleid mogelijk, zegt Teun Bokhoven. "Dat is precies wat de sector nodig heeft." Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op zijn website.

In het Energieakkoord is afgesproken dat het aandeel hernieuwbare energie in 2020 is gestegen naar 14 procent, dat is conform de EU-doelstellingen. Nederland haalde in 2013 net 4 procent.

De Duurzame Energie Koepel, de belangenbehartiger van de werkgevers in de duurzame-energiesector, heeft 170 acties op touw gezet die de transitie mogelijk moeten maken. Die variëren van de certificering van bedrijven tot de standaardisatie van technologieën. "Als groene werkgeversorganisatie sporen we, samen met NGO’s, de partijen aan om het akkoord tot een succes te maken", zegt Bokhoven.

 

Winstpunten

 

Deze maand constateerden zowel het Centraal Bureau voor de Statistiek als Eurostat dat de groei van het aandeel hernieuwbare energie in Nederland achterblijft bij de rest van Europa. Toch is volgens Bokhoven een momentum ontstaan voor een onomkeerbaar proces naar verduurzaming. Dat is de belangrijkste winst dit eerste halfjaar, zegt hij.

"Dat verandering van regelgeving rondom vergunningen niet meteen is geregeld, begrijpt iedereen", zegt hij. "Nu moeten we doorzetten en zorgen dat behalve de Rijksoverheid ook gemeenten en provincies meedoen. Bijvoorbeeld in hun beleid rond ruimtelijke ordening."

 

Grote projecten

 

De voltooide financiering van het Gemini windpark ter waarde van €2,8 mrd levert een belangrijke bijdrage aan de doelen die in het Energieakkoord zijn afgesproken. Het offshore windpark 85 kilometer uit de kust bij Groningen geeft naar verwachting een extra boost aan de werkgelegenheid in de regio.

Ook de aanbesteding van de Nederlandse spoorbedrijven, waaronder NS, voor groene stroom geeft een extra impuls. Vanaf 2018 is een elektrische treinreis volledig klimaatneutraal. Het gaat om de grootste aanbesteding van groene stroom in de Nederlandse geschiedenis.

De commissie Borging Energieakkoord monitort en bewaakt de voortgang van het akkoord. Op 20 juni publiceert de commissie de eerste jaarlijkse rapportage over de voortgang van het Energieakkoord.

Bron: RVO | Foto: RVO

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

RVO

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen