3 x 30 duurzaam: de 3 best gelezen verhalen

3 x 30 duurzaam: de 3 best gelezen verhalen

31-05-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drie nieuwsberichten die u niet mag missen. In drie keer 30 seconden. Iedere zaterdag presenteert DuurzaamBedrijfsleven.nl de best gelezen verhalen. Over innovatie, een doorbraak in duurzaam ondernemen en opvallend nieuws.

1. Mini-windmolen krijgt facelift

Rotterdamse start-up The Archimedes BV presenteert de Liam F1 Urban Wind Turbine, ’s werelds eerste wokkelwindturbine.

De uitvinders noemen het ontwerp van de windturbine revolutionair. De wokkelvorm maakt de molen vrijwel geruisloos en geeft meer opbrengst door het grote bladoppervlak, zegt ontwerper Richard Ruijtenbeek tegen de NOS. Hij gaat de molens ‘sexy’ maken door ze in verschillende kleuren te verkopen, inclusief goud-look voor rijke oliesjeiks in het Midden-Oosten.

Meer weten? Lees verder.

2. Bouwen met aubergines: 5 keer innovatieve bouw

Stel, u wilt een duurzaam huis of kantoor bouwen. De productie van traditionele materialen zoals cement, beton, lijm en isolatieschuim kost veel energie. De materialen zijn doorgaans slechts mondjesmaat recyclebaar. Welke bouwmaterialen kunt u dan wel gebruiken?

De antwoorden lijken uit de voorzichtig opbloeiende biobased economy te komen. Hierbij draait het om het maken van energie en materialen op basis van bio-grondstoffen. Vijf Nederlandse innovaties bewijzen dat de biobased bouw er aan zit te komen. Van aubergines tot hennep: de bouwmaterialen van morgen.

Meer weten? Lees verder.

3. DSM levert 'gratis' zonnepaneelfolie

Chemieconcern DSM levert kosteloos een nieuwe efficiëntieverhogende folie voor zonnepanelen. In ruil daarvoor vraagt DSM de helft van de extra opbrengst.

De folie zorgt voor een lagere reflectie van zonlicht, waardoor een zonnepaneel meer stroom opwekt. Een zonnepaneel met folie levert zo’n 10 procent meer stroom dan eentje zonder. DSM installeert de folie kosteloos, en zorgt tevens voor een duurzame verwerking van het afgedankte materiaal. Als tegenprestatie krijgt het chemieconcern de helft van de extra gegenereerde inkomsten. Uiteindelijk kan zo’n service meer opleveren dan de rechtstreekse productverkoop.

Meer weten? Lees verder.

Foto Header: Lymantria

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen