Bloomberg hangt prijskaartje aan klimaatverandering

Bloomberg hangt prijskaartje aan klimaatverandering

25-06-2014 15:57 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Klimaatverandering heeft een hoge prijs. Het Amerikaanse Risky Business Project, onder leiding van oud-burgemeester Michael Bloomberg, berekende de financiële risico's voor de Verenigde Staten.

Het rapport Risky Business Report stelt dat de Verenigde Staten grote financiële risico’s lopen door klimaatverandering. De onderzoekers richten zich op de meest in het oog springende gevolgen: schade aan kustgebieden en infrastructuur als gevolg van stijgende zeeniveaus, aantasting van de landbouwproductie en energievoorziening, en de impact van stijgende temperaturen op de arbeidsproductiviteit en volksgezondheid.

Kosten

Vasthouden aan de huidige koers resulteert in zo’n $66 mrd  tot $106 mrd schade aan huizen en infrastructuur in kustgebieden. Vijftig jaar later kan dit zelfs vervijfvoudigen tot zo’n $507 mrd.

Rond 2050 is het aantal dagen per jaar waarop het 35 graden Celsius is of warmer, vermoedelijk verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Daar zal ook gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Energiesystemen zullen op volle toeren draaien door het toenemend gebruik van airco. De energieprijs stijgt daardoor aanzienlijk.

De hitte heeft tevens gevolgen voor de landbouwproductie. De omzet van boeren is binnen 40 jaar naar schatting tussen de 50 en 70 procent gekelderd.

Simpel

Het Risky Business Project is recent opgericht om bij ondernemingen en investeerders aandacht te vragen voor klimaatverandering. De groep wordt geleid door Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, Ook oud-minister Hank Paulson van Financiën en investeerder Tom Steyer zijn nauw bij het project betrokken.

In tegenstelling tot andere studies bekijkt het rapport de geografische impact, waarbij in sommige gevallen zelfs op provinciaal niveau is gerekend. “Klimaatverandering is in volle gang. Ons rapport beschrijft de kosten van klimaatverandering op een manier die gemakkelijk is te begrijpen en onmogelijk te negeren”, schrijft Bloomberg.

Actie

De onderzoekers benadrukken dat bedrijven snel in actie moeten komen. Klimaatverandering moet een essentieel onderdeel van de besluitvorming zijn. “Bedrijven houden er al rekening mee, maar kijken alleen naar financiële gevolgen op de korte termijn."

Het rapport roept het bedrijfsleven op een actieve rol te spelen in het overheidsbeleid rond risicomanagement en de kosten van klimaatverandering.

 Bron: Sustainable Business | Foto: Jamie via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen