PBL: Groene belastingen kunnen effectiever

PBL: Groene belastingen kunnen effectiever

30-06-2014 16:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Belastingen om Nederland te verduurzamen kunnen effectiever. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. 

Groene belastingopbrengst betekent niet altijd een groen resultaat. Het huidige belastingstelsel is niet altijd even effectief, heeft niet altijd de gewenste uitkomst, en is soms zelfs tegenstrijdig. Zo draagt de bijstook van biomassa bij aan het halen van CO2-emissiedoelstellingen, maar zorgt het ook voor meer luchtvervuiling.

Daarom stelt het PBL een nieuwe denkwijze voor: belast de veroorzaakte milieuschade zo direct mogelijk. Daarvoor hoeft het systeem volgens het PBL niet veel ingewikkelder te worden.

Als voorbeeld noemt het Planbureau een simpele belasting op fossiele grondstoffen, zoals kolen of gas. Nu wordt de belasting niet op de productie, maar op het eindproduct geheven: stroom of motorbrandstof. De voorgestelde heffing brengt de schatkist evenveel op als de huidige belasting op elektriciteit, maar levert veel meer milieuwinst op.

De aanbevelingen komen uit een beleidssamenvatting voor het Achtergrondrapport Milieubelastingen en Groene Groei Deel II.

 

Resultaat

 

Een ander voorbeeld  dat het PBL aanhaalt is het degressieve stelsel voor energiebelasting: hoe hoger het verbruik, hoe lager de belasting. De bestaande tarieven op energiegebruik staan niet altijd in verhouding met de milieuschade die dat gebruik veroorzaakt. De tarieven voor het grootverbruik zijn bijvoorbeeld veel lager dan de milieuschade, terwijl die voor het kleinverbruik juist aan de hoge kant zijn. Verschuif dat, stelt het PBL.

Het PBL pleit verder voor belastingmaatregelen die de opbrengst van belastingen en het duurzame resultaat in balans houden.

Bron: PBL | Foto: News Oresund via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen