WTO: schaf importtarief duurzame producten af

WTO: schaf importtarief duurzame producten af

09-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO onderhandelen landen over importheffingen op milieuvriendelijke goederen. Samen vertegenwoordigen zij 86 procent van de handel. Inzet: een prijsdaling tot wel 35 procent.

Die prijsdaling is te realiseren door de importtarieven op specifieke duurzame producten drastisch te verlagen. Het gaat om goederen als windturbines, zonnepanelen en katalysators. Vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en China schuiven bij de WTO in Genève aan de onderhandelingstafel.

De gesprekken bouwen voort op de eerdere overeenkomst over een lijst van 54 producten waarvoor de lidstaten van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) tegen 2016 een lager importtarief willen hanteren. Volgens de krant The New Zealand Herald gaat het om $1000 mrd aan goederen waarvan de prijzen omlaag kunnen.

In een tweede fase komen ook duurzame diensten in aanmerking. Hierin is vooral de Europese Unie geïnteresseerd, omdat zo'n maatregel de onderhoudskosten voor bijvoorbeeld windparken omlaag brengt. Voor de Verenigde Staten past een akkoord goed in het klimaatbeleid van president Barack Obama, liet een afgevaardigde weten. Of de onderhandelingen gevolgen hebben voor de Amerikaanse en Europese heffingen op Chinese zonnepanelen werd niet duidelijk.

Bron: Bloomberg, The New Zealand Herald | Foto: MPD01605 via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen