'Vervuilers betalen hernieuwbare energie'

'Vervuilers betalen hernieuwbare energie'

10-07-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Commissie heeft  € 1 mrd uitgetrokken voor 19 innovatieve, duurzame energieprojecten. Het geld is afkomstig van de handel in emissierechten.

Dankzij de inkomsten uit het Europese emissiehandelssysteem (ETS) zijn de vervuilers de drijvende kracht achter de ontwikkeling van duurzame, hernieuwbare energie-initiatieven, stelt de Commissie.

De Commissie geeft geld aan diverse projecten voor hernieuwbare energie in verschillende lidstaten, zoals een getijdenenergiecentrale in Ierland en een Frans-Duits geothermie-initiatief. De 19 projecten samen zouden ongeveer 8 terawattuur aan energie produceren. Nederland komt niet op de lijst voor.

Volgens eurocommissaris Connie Hedegaard voor Klimaat beschermen de initiatieven niet alleen het klimaat, maar verminderen deze ook de afhankelijkheid van Russisch gas.

 

CO2-opslag

 

Voor het eerst steekt de Commissie ook geld in een grootschalig project voor de opvang en opslag van CO2 (CCS). Het Britse White Rose Project voorziet in de bouw van een nieuwe kolencentrale met bijstook van biomassa in Yorkshire. Zo'n 90 procent van de uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen in de Noordzeebodem. Naar verwachting levert dit een vermindering van 1,8 miljoen ton CO2 per jaar op. Het CCS-initiatief ontvangt een bijdrage van € 300 mln en levert 2000 arbeidsplaatsen op.

De eurocommissaris gaat ervan uit dat de Europese bijdrage van € 1 mrd nog eens € 900 mln extra aantrekt van private investeerders.

Bron: Europese Commissie | Foto: White Rose Project

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen