Pensioenbeheerder APG kiest voor waterkracht

Pensioenbeheerder APG kiest voor waterkracht

14-07-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De grootste pensioenbeheerder van Nederland APG gaat voor € 500 mln een joint venture aan met de Duitse investeerder Aquila Capital voor investeringen in waterkracht.

De joint venture splitst het totaalbedrag van € 500 mln, waarbij de ene helft direct van APG afkomstig is en deze de andere helft van Aquila Capital leent. De twee bedrijven vinden waterkrachtprojecten in onder andere Scandinavië en nieuw te bouwen centrales in Turkije voldoende rendabel: de investering moet 6 tot 15 procent winst opleveren.

APG beheert € 369 mrd aan pensioenopbouw van 4,5 miljoen Nederlandse werknemers. De beheerder investeert dit pensioengeld om waardedaling door inflatie tegen te gaan.

 

Subsidieklimaat

 

De keuze voor waterkracht ten opzichte van andere energiebronnen heeft als voornaamste reden dat deze niet afhankelijk is van subsidies. APG ging eerder niet verder met andere vormen van hernieuwbare energie doordat het subsidieklimaat onbetrouwbaar zou zijn.

Waterkrachtcentrales zijn in principe een onuitputtelijke bron van energie, al komen daarbij ook vaak broeikasgassen als CO2 en methaan vrij door rotting van plantenresten in de stuwmeren. APG laat weten dat het in de selectie specifiek kijkt naar riviercentrales, die energie opwekken door een natuurlijk verval. Deze maken weinig tot geen gebruik van stuwmeren, waardoor de uitstoot aanzienlijk wordt teruggedrongen. Centrales in bergachtig gebied zoals in Scandinavië en het Alpen-gebergte zijn hier met name geschikt voor.

Bron: nieuws.nl, NUzakelijk | Foto: Sander de Kraker

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen