Kansen voor biologische producten in België

Kansen voor biologische producten in België

15-07-2014 17:15 | Door: Willemien Groot

De vraag naar biologische producten neemt in België, ondanks de crisis, nog steeds toe. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ziet kansen voor Nederlandse boeren.

Het marktaandeel van biologisch producten is in België sinds 2009 elk jaar met gemiddeld 10 procent gestegen. In Europa is dat 7,5 procent. In het Kansendossier biologische producten en landbouw inventariseert RVO de mogelijkheden voor Nederlandse boeren bij de zuiderburen.

In 2013 besteedden de Belgen € 403 mln aan biologische producten, 8 procent meer dan het jaar ervoor. De meeste verkoop vindt plaats in de supermarkten, met een marktaandeel van 44 procent. Elke supermarkt heeft een afdeling met biologische producten. Speciaalzaken en natuurvoedingswinkels hebben een marktaandeel van ruim 30 procent. Het meeste geld gaat om in vleesvervangers en biologische groenten. BioPlanet is een Belgische supermarkt die volledig biologisch is, vergelijkbaar met het Nederlandse bedrijf Marqt.

 

Kansen

 

België is de tweede grootste importeur van biologische producten uit Nederland. Maar volgens de Rijksdienst is uitbreiding nog mogelijk. De kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven liggen in de afzet van biologische producten. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor producten en diensten die boeren helpen bij het verduurzamen van hun productieproces. De Vlaamse overheid ondersteunt kennisontwikkeling en -uitwisseling die de biologische landbouw- en voedingssector vooruithelpen.

De eerstvolgende internationale vakbeurs in België voor biologische landbouw, voeding en tuinieren wordt op 5 t/m 7 september 2014 gehouden in Namen. Tijdens het evenement Valeriane zijn zo'n 300 standhouders aanwezig.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Foto: marie-ll, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

RVO

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen