Duitsland stort miljard in VN klimaatfonds

Duitsland stort miljard in VN klimaatfonds

21-07-2014 16:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eerste toezegging voor het Green Climate Fund van de Verenigde Naties is binnen: Duitsland reserveert $ 1 mrd (€ 750 mln) voor het klimaatfonds.

Het Green Climate Fund is een manier om klimaatgelden van rijke naar arme landen te verplaatsen. Het fonds financiert vervolgens projecten in ontwikkelingslanden om klimaatverandering tegen te gaan. Ook projecten die aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering krijgen financiering.

De Duitse inleg moet het startschot zijn voor een grotere inzameling van Westerse landen. Bondkanselier Merkel sprak vorige week haar hoop uit dat andere landen ook een ‘passend’ bedrag over zullen maken. Ontwikkelingslanden verwachten ruim € 11 mrd nodig te hebben voor projecten van zonne-energie tot drinkwaterprojecten.

 

Klimaattop

 

Het Green Climate Fund heeft zijn oorsprong tijdens de klimaatonderhandelingen van Cancun in 2010. Daarna duurde het nog 4,5 jaar voordat het fonds ook daadwerkelijk geld kon ontvangen en verdelen. Vanaf mei kon er gestort worden.

Voornaamste reden achter de oprichting van het fonds is de zogenaamde Noord-Zuid discussie. Ontwikkelingslanden kunnen de meeste toekomstige emissies reduceren, maar willen hiervan niet de kosten dragen. De geïndustrialiseerde landen in het noorden hebben zich immers al eeuwenlang ongelimiteerd kunnen ontwikkelen. Ter compensatie is er nu het klimaatfonds.

Het Green Climate Fund valt onder het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), waar bijna alle VN-landen lid van zijn. Zij komen elk jaar bijeen om een wereldwijde aanpak tegen klimaatverandering te bewerkstelligen. Bekende klimaatconferenties zijn bijvoorbeeld Kyoto in 1997 en Kopenhagen in 2009.

Bron: Bloomberg, Trust.org | foto: NASA Goddard Space Flight Center

 

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen