Witte Huis: uitstel klimaatbeleid kost geld

Witte Huis: uitstel klimaatbeleid kost geld

30-07-2014 12:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wachten met maatregelen tegen klimaatverandering is een kostbare keuze. Daarvoor waarschuwen de economisch adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama.

De Raad van Economisch Adviseurs (CEA) van het Witte Huis publiceerde het rapport 'The Cost of Delaying Action to Stem Climate Change', dat is gebaseerd op 16 studies naar ruim 100 maatregelen tegen klimaatverandering.

De conclusie van het rapport is kort maar krachtig. Klimaatbeleid is de enige optie tegen droogtes, overstromingen, zware stormen en andere gevolgen van klimaatverandering. Klimaatbeleid is een klimaatverzekering, zeggen de economen. Die ‘verzekering’, in de vorm van emissiereducties, nu afsluiten is verreweg het goedkoopst.

Klimaatschade

De adviseurs plakken een prijskaartje op elke graad extra opwarming. Een gemiddelde wereldwijde opwarming van 3 graden Celsius in plaats van 2 graden, zoals het klimaatbureau van de Verenigde Naties adviseert, komt neer op 0,9 procent schade aan het wereldwijde BNP per jaar. Voor de Verenigde Staten alleen al is dat $ 150 mrd. Een stijging van 4 graden Celsius zorgt voor een jaarlijkse schade van meer dan 2 procent aan het BNP.

Volgens de samenstellers legt uitstel van maatregelen op de korte termijn minder druk op de begroting, maar op de langere termijn stijgen de kosten. Tien jaar uitstel staat gelijk aan 40 procent hogere kosten.

Actieplan

Het moment van publicatie is niet toevallig gekozen. President Barack Obama werkt aan een actieplan om de CO2-uitstoot van energiecentrales de komende 16 jaar met 30 procent te verminderen.

Lobbygroepen uit de industrie zeggen dat die plannen schade toebrengen aan de Amerikaanse economie. Volgens de Britse krant The Guardian moet de studie van de Raad van Economisch Adviseurs tegenwicht bieden aan die opstelling. Na China is Amerika de grootste producent van broeikasgassen ter wereld.

Bron: The Guardian, Cleantechnica, Energieoverheid | Foto: www.GlynLowe.com via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen