€1.5 miljard aan investeringen in duurzaamheid

€1.5 miljard aan investeringen in duurzaamheid

19-07-2012 11:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bedrijven investeerden in 2011 €1.5 miljard in duurzame energie en energiebesparing, dankzij belastingkorting. Dat is bijna de helft meer dan in 2010.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag van de Energie- en Investeringsaftrek (EIA) van het ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie (EL&I). In het verslag staat dat de investeringen een energiebesparing en CO2-reductie opleverden die gelijk staat aan het gebruik en de uitstoot van 350.000 huishoudens.

De belastingkorting voor ondernemers bedroeg in 2011 in totaal 116 miljoen euro. Ondernemers betalen gemiddeld 25 procent (winst)belasting. Dankzij de EIA kan men 41,5 procent van de investeringskosten in energiebesparende technieken en duurzame energie aftrekken van de winst. Het netto voordeel komt daarmee uit op ongeveer de 10 procent van de totale investering.

Maatregelen

De meeste aanvragen kwamen binnen van bedrijven die investeerden in energiezuinige gebouwen. De maatregelen die zij troffen waren het realiseren van isolatie, ventilatie en het installeren van warmtepompen en energiezuinige verlichting. De ondernemers staken het meeste geld in het opwekken van duurzame energie. Vooral zonne-energie, windenergie en bio-energie is populair.

EIA

Volgens het ministerie van EL&I is het bestaan van de EIA belangrijk, omdat zonder belastingkorting de kosten van duurzame maatregelen een stuk hoger liggen dan de gangbare technieken. De EIA bestaat vijftien jaar en heeft ervoor gezorgd dat er in totaal voor €12.5 miljard aan duurzame investeringen zijn gedaan.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Vincent Gusdorf

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen