Beleggers halen 2,8 miljard weg bij groenbanken

Beleggers halen 2,8 miljard weg bij groenbanken

03-09-2014 15:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het vermogen van particuliere spaarders en beleggers op groenbanken is gedaald. De reden is dat het kabinet heeft besloten de heffingskorting te verlagen.

Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Tot en met 2010 genoten spaarders en beleggers een heffingskorting van 1,3 procent op het ingelegde vermogen en een vrijstelling in box 3 voor maximaal € 55.145. Het voordeel zorgde ervoor dat het vermogen dat particulieren stortten op deze groenbanken. steeg naar € 7,4 mrd. Met dit geld kunnen banken leningen verstrekken aan duurzame initiatieven als energie-efficiëntie en natuurbescherming.

Die fiscale voordelen zijn in 2011 teruggedraaid, omdat die de staat te veel geld kostten. De heffingskorting werd verlaagd naar 0,7 procent. Dit leverde het kabinet over 2011 en 2012 een besparing van € 84 mln op, zo'n € 17 mln meer dan verwacht, schrijft de Rekenkamer. De effecten over 2013 zijn nog niet beschikbaar.

 

Financiële gevolgen

 

Drie jaar later blijken de gevolgen voor de banken echter groter dan in eerste instantie voorspeld. Spaarders en beleggers haalden in totaal € 2,8 mrd weg bij de groenbanken. Het ingelegde vermogen daalde van € 7,4 mrd naar € 4,6 mrd eind 2013. De groenbanken geven verder zelf aan dat zij als gevolg van de maatregel meer rente vragen op leningen. Dat maakt het voor ondernemers duurder om te investeren in duurzame projecten.

Opvallend is dat de investeringen van groenbanken per jaar wisselen. In 2010 bedroegen die nog € 950 mln, in 2012 vond een daling plaats tot € 200 mln en in 2013 trokken de investeringen weer aan tot € 661 mln.

Bron: Algemene Rekenkamer | Foto: OTA Photos

 

 

 

 

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen