Duurzaam portfolio presteert beter

Duurzaam portfolio presteert beter

08-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vermogensbeheerders kunnen beter presterende portfolio's samenstellen door geen aandelen op te nemen van bedrijven met een lage ESG-waardering.

Dat blijkt uit een studie van financieel onderzoeksbureau New Amsterdam Partners. Het bureau gebruikte daarvoor de bijna 5000 grote en kleinere bedrijven uit de Corporate Responsibility Ratings van Thomson Reuters.

Analisten vergeleken 100 willekeurig samengestelde, gelijkwaardige portfolio's van 40 Amerikaanse aandelen met eenzelfde aantal portefeuilles zonder de bedrijven met de laagste ESG-rating. Die laatste leverden over vijf van de zes onderzoeksjaren meer op. Daarbij maakte het niet uit welke bedrijven met een lage waardering waren uitgesloten.

Ondernemingen met een hoge waardering blijken bovendien beter bestand tegen heftige schommelingen op de aandelenmarkten.

 

Rendement

 

Het onderzoek toont volgens de de auteurs voldoende aan dat er een verband bestaat tussen duurzame prestaties van een bedrijf en rendement. Volgens hen kunnen vermogensbeheerders deze beschikbare informatie, zoals van Thomson Reuters of andere financieel analisten, veel actiever gebruiken.

In de ESG-waardering voor de duurzame pijlers Environmental, Social en Corporate Governance, tellen behalve financiële prestaties ook factoren mee als energieverbruik, ketenbeheer en goed ondernemingsbestuur. Thomson Reuters gebruikt 500 verschillende factoren om de waardering te bepalen.

 

Meewegen

 

Het onderzoek van New Amsterdam Partners is niet het eerste dat het verband aantoont en beleggers houden er in toenemende mate rekening mee. Volgens adviesbureau PwC wegen inmiddels vier op de vijf beleggers duurzaamheid mee in beslissingen over hun portfolio.

Ook jongere beleggers tonen meer interesse in duurzame beleggingen. De Millennials willen niet alleen een hoog rendement, maar zoeken ook investeringen met een positieve impact.

Bron: Blue and Green Tomorrow, FIN Alternatives | Foto: 401(K) 2012 calculator

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen