Wereldwijde groei duurzame investeringen

Wereldwijde groei duurzame investeringen

06-10-2014 12:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een analyse van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) wijst uit dat de investering in duurzame energie wereldwijd met zestien procent is toegenomen.

Tot aan de piek in 2011 groeide het geïnvesteerd vermogen in duurzame energie, maar de jaren daarna lieten een dalende trend zien. In 2014 lijkt het tij gekeerd, aangezien over de eerste drie kwartalen een toename in investeringen te zien is, ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Het gaat om een totaal geïnvesteerd vermogen van € 138 mrd. Aan de hand van deze stijging concludeert BNEF dat het aannemelijk is dat de investeringen zullen blijven toenemen na de daling van afgelopen jaren.

Volgens Michael Liebreich, voorzitter van de adviesraad van BNEF, is het bemoedigend dat de investeringen weer stijgen. Volgens hem is de belangrijkste factor de toename van concurrentie van zonne-energie en tot zekere hoogte ook van windenergie.

 

China

 

In het derde kwartaal investeerde China bijna € 10 mrd in zonne-energie. Hiermee levert het land de grootste bijdrage aan de wereldwijde toename. BNEF denkt dat China eind 2014 een geïnstalleerd vermogen van dertien tot veertien gigawatt zal hebben. Dit is bijna een derde van het wereldwijd geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie.

Ook in Japan is een toename van investeringen in zonne-energie zichtbaar. Naast Japan en China nemen de investeringen in duurzame energie ook toe in landen als Canada, India en Frankrijk. Over heel Europa zijn de investeringen het afgelopen kwartaal daarentegen het laagst sinds afgelopen acht jaar.

De groei van de investeringen is een goed teken, maar volgens Michael Liebrich nog niet genoeg voor de milieudoelstellingen voor 2020. Investeerders zijn nog onzeker wegens teveel instabiel beleid.

Bron: Bloomberg, energiebusiness | Foto: Olearys, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen