'Duurzaamheid is taak overheid en bedrijf'

'Duurzaamheid is taak overheid en bedrijf'

11-10-2014 09:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim 60 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid en het bedrijfsleven verantwoordelijk zijn voor de verduurzaming van de samenleving.

Dat meldt onderzoeksbureau GfK, op basis van een enquête onder 600 Nederlanders in opdracht van ASN Bank. Acht van de tien Nederlanders vinden dat bedrijven, overheden en consumenten zich ‘in enige mate’ duurzaam gedragen.

Iets meer dan 30 procent van de Nederlanders vindt vergroening een taak van de overheid, omdat die via wet- en regelgeving duurzaamheid kan realiseren. Net iets minder respondenten, precies 30 procent, vinden dat de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven ligt. Als argument geven zij aan dat bedrijven produceren en vervuilen, en beschikken over de nodige kennis en middelen. Daar valt volgens hen veel winst te behalen.

Pas op de derde plaats, met 23 procent, vinden Nederlandse burgers zichzelf verantwoordelijk. Hoog opgeleiden erkennen dat zij kunnen bijdragen door te kiezen welke producten ze wel of niet kopen. Nederlanders geven wel aan afhankelijk te zijn van de beschikbare producten en diensten. De meeste behoefte hebben consumenten aan concrete informatie.

 

Samenwerking

 

Slechts zestien procent legt de verantwoordelijkheid bij de banken. Financiële instellingen hebben weliswaar alleen indirecte macht, maar kunnen die wel gebruiken door specifieke investeringscriteria op te stellen. Eenderde van de ondervraagden denkt dat banken zich helemaal niet bezig houden met verduurzaming.

Volgens directeur Jeroen Jansen van ASN Bank laten de resultaten zien dat samenwerking tussen de verschillende partijen essentieel is. De bank heeft de ambitie om in 2030 netto klimaatneutraal te zijn. Niet alleen voor het vastgoed, maar ook voor beleggingen en financieringen.

Het onderzoek van GfK staat centraal tijdens het evenement MorgenVandaag dat ASN Bank zaterdag houdt in Amsterdam.

Bron: ASN Bank| Foto: Susornpol Joe Watanachote, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen