Noors pensioenfonds desinvesteert in kolen

Noors pensioenfonds desinvesteert in kolen

01-12-2014 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

KLP, het grootste Noorse pensioenfonds, doet al haar beleggingen in steenkoolbedrijven van de hand. De vrijgekomen middelen worden geherinvesteerd in hernieuwbare energie.

KLP beheert 500 mrd Noorse kroon (€ 67 mrd) aan pensioenen uit de Noorse publieke sector. Het besluit te stoppen met investeren in kolenmijnen en kolencentrales maakt 500 mln Noorse Kroon vrij. Het vrijgekomen geld investeert KLP in duurzame energieprojecten in opkomende economieën.

 

Fossielvrij

 

KLP is met het nieuwe beleid niet geheel fossielvrij. Beleggingen in olie- en gasbedrijven zijn voor de pensioenbeheerder nog te belangrijk en blijven behouden. Het pensioenfonds verwacht dat het afstoten van de kolenbeleggingen geen impact heeft op het rendement.

Ban Ki-Moon riep begin november grote verzekeraars en pensioenbeheerders op te stoppen met investeringen in fossiele energie. De VN secretaris-generaal deed zijn uitspraak in aanloop naar de presentatie van het recentste IPCC klimaatrapport.

Bron: CleanTechnica | Foto: Images Money, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen