Bank of England onderzoekt risico’s carbon bubble

Bank of England onderzoekt risico’s carbon bubble

02-12-2014 16:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

De Britse centrale bank gaat de risico's onderzoeken die de financiële wereld loopt als gevolg van de carbon bubble.

Wereldwijde ontwikkelingen in klimaatbeleid worden vanaf nu diepgaander en breder meegenomen in de reguliere horizon-scans over financiële stabiliteit. Dat schrijft gouverneur Mark Carney van de Bank of England in een brief aan het Britse parlement.

 

CO2-luchtbel

 

De Environmental Audit Committee, de milieucommissie van het BritseLagerhuis, drong er bij de Bank of England op aan om de positie en het beleid over de carbon bubble duidelijk te maken. Verschillende Britse parlementsleden vrezen een economische crisis als gevolg van versneld afschrijven van fossiele energiereserves. Die staan voor miljarden Britse pond op de balansen van banken en energiebedrijven.

De Amerikaanse president Obama gaf in juli dit jaar aan dat tweederde van de wereldwijde olie-, gas- en steenkoolvoorraden in de grond moeten blijven. Alleen dan blijft de doelstelling van een gemiddelde wereldwijde temperatuurstijging 2 graden Celsius haalbaar. Die stijging geldt als de veilige grens om extreme gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

Een groot aantal bedrijven ontleent een belangrijk deel van de beurswaarde aan fossiele energiereserves. Onder meer door de opkomst van hernieuwbare energiebronnen en wereldwijde aanscherpingen in het klimaatbeleid is de waarde van deze activa in toenemende mate onzeker.

Bron: Businessgreen | Foto: oatsy40, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen