Duurzame beleggingsfondsen presteren goed

Duurzame beleggingsfondsen presteren goed

06-01-2015 12:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2014 lieten vier aandelenfondsen met een duurzame inslag mooie cijfers zien. Het ING Duurzaam Aandelenfonds presteerde het best.

Dat schrijft Duurzaam-beleggen.nl op basis van cijfers van beleggingsanalysebureau Morningstar. Het RobecoSAM Sustainable Global Equity Fund en het Triodos Sustainable Equity Fund behaalden over 2014 beiden een rendement van 17,2 procent. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds deed het met 17,6 procent iets beter en ING was in de categorie duurzaamheid de winnaar. Het ING Duurzaam Aandelen Fonds noteerde een rendement van 19,2 procent.

De duurzame beleggingsfondsen wisten veel reguliere indexen te verslaan. De AEX-index, van 25 in Amsterdam genoteerde beursfondsen, boekte in 2014 een rendement van 5,6 procent.

Duurzaam beleggen

Dat de prestaties over de hele linie goed zijn, komt niet doordat de duurzame fondsen in dezelfde duurzame aandelen beleggen. Uit het onderzoek van Morningstar van november 2014 bleek dat de fondsen maximaal 15 procent van hun aandelenposities deelden.

De fondsen van ING en Robeco verschillen van Triodos en ASN. De eerste twee handelen volgens het best-of-class principe. Hierin sluiten de beheerders per sector bedrijven uit die slecht presteren op duurzaamheidscriteria. De aandelenfondsen van ASN en Triodos zijn in hun selectie veel strenger. Deze fondsen beleggen alleen in ondernemingen die respectvol omgaan met mens, klimaat en natuur.

Bron: Morningstar, Duurzaam-Beleggen.nl | Foto: 24oranges.nl, via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen