NIBC enige bank die inzet op metaalrecycling

NIBC enige bank die inzet op metaalrecycling

15-01-2015 14:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

NIBC Bank investeert meer in terugwinning van metalen dan in mijnbouw. Andere banken doen vooral toezeggingen om dat te gaan doen.

De Eerlijke Bankwijzer concludeert dat de financiële sector via leningen en obligaties 69 keer meer investeert in mijnbouw dan in metaalrecycling. Alleen de NIBC investeert meer in het terugwinnen van grondstoffen uit reststromen dan in het delven van nieuwe grondstoffen.

Van de € 60 mln die de bankensector investeert in metaalrecycling, neemt de NIBC bijna een kwart voor zijn rekening. Deze bank heeft bovendien geen posities in mijnbouwbedrijven.

Opvallend is dat de ASN en Triodos ook nauwelijks investeren in metaalrecycling. Dit omdat de metaalsector als geheel niet past in het investeringsbeleid van deze duurzame banken. Zowel ASN als Triodos werken wel samen met klanten en promoten recycling in de sectoren waar dit een relevant onderwerp is.

Toezeggingen

Zeven van de deelnemende instellingen hebben naar aanleiding van het rapport toegezegd daadwerkelijk werk te maken van circulaire economie. Verzekeraar ASR, ASN Bank, NIBC en Triodos committeren zich aan investeringen in bedrijven die in toenemende mate gebruik maken van metaalrecycling. Verzekeraars Allianz, Aegon en Achmea kijken ook naar mogelijkheden om circulaire principes mee te wegen in het investeringsbeleid.

Recycling is volgens de bankwijzer niet alleen van belang omdat het efficiënter en milieuvriendelijker is dan het delven van grondstoffen. Metaalrecycling voorkomt ook het dumpen van elektronica-afval in ontwikkelingsgebieden.

Bron: Eerlijke Bankwijzer | Foto: NIBC

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen