Aandeelhouders spreken BP en Shell aan op CO2-bubbel

Aandeelhouders spreken BP en Shell aan op CO2-bubbel

21-01-2015 14:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Is de huidige bedrijfsvoering verenigbaar met een maximale temperatuurstijging van 2 graden Celsius? Belangrijke aandeelhouders vragen oliemaatschappijen om tekst en uitleg.

Een groep van 151 aandeelhouders van de Britse oliemaatschappij BP vraagt het concern zich uit te spreken over het klimaatbeleid. De investeerders, waaronder grote Britse en Amerikaanse pensioenfondsen, zijn bezorgd over de gevolgen van klimaatverandering. Ook maken ze zich zorgen over de financiële risico’s van internationale klimaatafspraken.

De aandeelhouders verkopen hun portefeuille niet, maar kiezen ervoor druk te zetten. Eerder is ook Shell gevraagd om een toelichting op het klimaatbeleid. Op de aandeelhoudersvergaderingen van BP en Shell, in april en mei dit jaar, zetten de aandeelhouders het onderwerp hoog op de agenda.

“Klimaatverandering is een groot bedrijfsrisico”, zegt James Thornton, CEO van milieurechtsorganisatie ClientEarth en coördinator van de actie, in de Britse krant The Guardian. “BP en Shell hebben de toekomst van het milieu en onze financiën in handen. Aandeelhouders kunnen die bedrijven met hun stemrecht helpen meer te doen aan de beheersing van klimaatrisico’s.”

CO2-bubbel

Internationale overheden en wetenschappers hanteren een wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging van 2 graden Celsius als veilige grens. Daaronder zijn de risico’s volgens de geldende opvattingen nog beheersbaar, daarboven niet meer. Om onder die grens te blijven moet meer dan driekwart van de bekende fossiele brandstofreserves onder de grond blijven.

De beurswaarde van energiebedrijven als Shell en BP is voor een belangrijk deel gebaseerd op de huidige waarde van die reserves. Als overheden besluiten tot nieuwe wetgeving die exploitatie van olie-, gas- en steenkoolreserves aan banden legt, heeft dat voor de bedrijven en aandeelhouders grote financiële gevolgen.

Bron: The Guardian | Foto: Olle Svensson, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen