Drie Nederlandse bedrijven in duurzame Global 100

Drie Nederlandse bedrijven in duurzame Global 100

22-01-2015 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Drie Nederlandse bedrijven hebben een plaats verworden in de duurzame Global 100. Opvallende stijger is Philips.

De lijst van de honderd meest duurzame bedrijven ter wereld is samengesteld door het Canadese adviesbureau Corporate Knights. Het bureau presenteerde de Global 100 op het World Economic Forum in Davos.

Nederland heeft drie bedrijven in de lijst van duurzame ondernemingen. Philips is het hoogst genoteerd op plaats 25, gevolgd door Wolters Kluwer op plaats 52 en ASML Holding op plaats 95.

Daarmee is het Nederlandse bedrijfsleven minder goed vertegenwoordigd dan in 2014. Toen telde de Global 100 nog vijf bedrijven. Shell en opvallend genoeg Unilever zijn uit de lijst verdwenen. Philips is ten opzichte van vorig jaar gestegen. In 2014 maakte het concern een vrije val van plaats 7 naar 48. Dit jaar is Philips geklommen naar plaats 25. WoltersKluwer (was 35) en ASML (was 15) zijn gedaald.

Indicatoren

De lijst wordt aangevoerd door het Amerikaanse bedrijf Biogen Idec, producent van medicijnen tegen onder meer MS en Alzheimer. De Verenigde Staten staan bovenaan met twintig bedrijven in de duurzame lijst, gevolgd door Canada en Frankrijk met ieder twaalf noteringen.

De bedrijven op op de Global 100 presteren het beste op het gebied van duurzaamheid in hun sector. Ze zijn geselecteerd uit ruim 4600 bedrijven met een beurswaarde van meer dan $ 2 mrd.

De samenstelling wordt bepaald door twaalf meetbare duurzaamheidsindicatoren, zoals energieverbruik, veiligheid op de werkvloer en het inkomensverschil tussen de CEO en het personeel. Het aantal bedrijven dat de directie beloont op basis van duurzaamheidsdoelstellingen neemt toe. Volgens Corporate Knights keert 85 procent van de ondernemingen een duurzaamheidsbonus uit.

Bron: Corporate Knights | Foto: Corporate Knights

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen