Investeerders in groene obligaties zoeken duidelijkheid

Investeerders in groene obligaties zoeken duidelijkheid

28-01-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De vraag naar ‘green bonds’ stijgt. Maar wat een obligatie groen maakt is vaak nog onduidelijk. Investeerders vragen om heldere standaarden.

Beleggers zijn enthousiast over groene obligaties. In 2014 verdriedubbelde de markt wereldwijd tot een totaal van $ 36,6 mrd. Groene obligaties hebben formeel een positieve impact op de maatschappij en het milieu.

Maar iedere onderneming, overheid of instelling kan een groen label aan een obligatie toekennen. Vaak zonder heldere regulering. Met de groeiende populariteit stijgt het risico op onjuist gebruik.

“Er is zeker een kans dat het groene obligatielabel wordt misbruikt,” zegt Manuel Lewin, hoofd maatschappelijk verantwoorde investeringen bij de Zurich Insurance Group, in een interview met persbureau Reuters. “De markt nadert een kritisch omslagpunt en het is belangrijk dat bepaalde standaarden en definities worden gehandhaafd.” Zurich Insurance heeft als doel zeker $ 2 mrd in groene obligaties te investeren.

Supersnelweg

Reuters schrijft dat vorig jaar een aantal twijfelachtige investeringen is aangemeld. In Canada probeerde een verwerker van teerzandolie schuldpapier als groen te slijten. In de VS begaf een transportagentschap zich op de groene obligatiemarkt bij de aanleg van een snelweg. Het project was volgens het bedrijf duurzaam, omdat het de files zou verminderen. Er was echter geen rekening gehouden met het toenemend verkeersaanbod als gevolg van de nieuwe weg.

Bankiers, investeerders en belangenorganisaties pleiten voor heldere standaarden voor de toekenning van een duurzaam label aan groene obligaties.

Bron: Reuters | Foto: Nick Ares, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen