Steenrijk Noors oliefonds stapt uit kolen

Steenrijk Noors oliefonds stapt uit kolen

09-02-2015 15:32 | Door: Thijs ten Brinck

Het Noorse Government Pension Fund Global, met meer dan $ 850 mrd in beheer het grootste pensioenfonds ter wereld, stopt met investeringen in kolenmijnen en teerzandolie.

Het Noorse investeringsfonds past zijn beleggingsportfolio aan om de blootstelling aan klimaatrisico’s te reduceren. In de afgelopen drie jaar stapte het fonds uit 114 bedrijven die niet meer in de nieuwe strategie passen. Daaronder zijn vooral kolenmijnen, maar bijvoorbeeld ook cementmakers en palmolieproducenten. Dat geeft het fonds aan in zijn eerste rapport over maatschappelijk verantwoord beleggen.

 

350.org

 

Het Noorse fonds volgt hiermee gedeeltelijk de divesteringscampagne van de organisatie 350.org. Verschillende universiteiten, kerken en stadsbesturen hebben onder leiding van 350.org toegezegd volledig te stoppen met investeringen in fossiele bronnen.

Zo ver zal het Noorse Government Pension Fund Global vermoedelijk niet gaan. Het fonds, voorheen opererend onder de naam Petroleum Fund of Norway, behaalt het overgrote deel van zijn inkomsten uit Noorwegens grote olie- en gasreserves.

Bron: nbim.no, qz.com | Foto: Guillaume Baviere, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen