Duurzame aandelen verslaan fossiele energie

Duurzame aandelen verslaan fossiele energie

09-02-2015 17:00 | Door: Thijs ten Brinck

Hoewel de markt flink in beweging is en de verschillen groot zijn, laten investeringen in hernieuwbare betere rendementen zien dan aandelen in fossiele energie.

Dat blijkt uit cijfers van analysebureau Mornignstar. Aandelen in de sector alternatieve energie maakten over 2014 een bescheiden rendement van 2,8 procent. Maar de sector energie als geheel ging vorig jaar met 7,8 procent omlaag. "Vooral in het vierde kwartaal is het verschil flink opgelopen, toen de fossiele brandstoffen met 17 procent daalden, terwijl alternatieve energie met 4 procent onderuit ging", aldus Fondsanalist Jeffrey Schumacher van Morningstar.

 

Alternatieve energiefondsen

 

Morningstar inventariseert in het rapport de prestaties van vijf beleggingsfondsen die investeren in alternatieve energie. Deze fondsen investeren vooral in hernieuwbare energiebronnen, maar ook in energietransport en -besparing. In 2014 trokken beleggers zich voor € 187 mln terug uit deze fondsen. Aan het eind van vorig jaar was er € 2,5 mrd belegd.

Het RobecoSAM Smart Energy EUR fonds deed het met een jaarrendement van ruim 12 procent het best, gevolgd door fondsen van Pictet en Blackrock met 11 procent. Fondsen van Vontobel (3,3 procent) en Deutsche Bank (-0,64 procent) bleven achter, maar gemiddeld hielden de fondsen stand in de moeilijke energiemarkt.

Bron: Morningstar | Foto: Thomas Kohler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen