Smogdocumentaire jaagt Chinese beleggers op hol

China, smog

03-03-2015 19:23 | Door: Thijs ten Brinck

De documentaire Under the Dome, over het smogprobleem in China, is in twee dagen meer dan 200 miljoen keer bekeken. Beurskoersen van Chinese cleantech bedrijven stegen met dubbele cijfers.

Al snel na de publicatie stegen de koersen van verschillende Chinese bedrijven sterk. Onder andere een leverancier van hernieuwbare energie-installaties, een producent van luchtvervuilingsmonitoringssystemen en een luchtfilterfabrikant stegen met 10 procent. De winsten hadden nog groter kunnen zijn. De handel liep echter tegen de dagelijkse limiet en is daarom stil gelegd.

De documentaire is gemaakt door de onafhankelijke onderzoeksjournalist Chai Jing. Tot voor kort werkte deze Chinese journalist nog voor de staatstelevisie. Na haar zwangerschap ging ze zich zorgen maken over de ongezonde lucht in het land. Dat was de aanleiding voor deze documentaire.

De film slaat, met in korte tijd meer meer dan 200 miljoen views, enorm aan. De Huffington Post spreekt al van China's eigen Inconvenient Truth, verwijzend naar de alarmerende klimaatfilm van Al Gore.

Internetvrijheid

Opvallend genoeg staat China de online documentaire gewoon toe, ondanks de directe kritiek op het Chinese Ministerie van Milieu. Volgens NOS correspondent Marieke de Vries een teken dat de Chinese overheid het smogprobleem serieus neemt. "Het is geen taboeonderwerp meer. Het is een probleem waar iedereen last van heeft en waar de overheid ook wat aan wil doen."

Bekijk Under the Dome op Youtube (in het Chinees, met automatische Engelse ondertiteling)

http://youtu.be/T6X2uwlQGQM

Bron: Forbes, NOS, Huffington Post | Foto: Kevin Dooley, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen