Beleggers vertrouwen Triodos meer dan € 10 mrd toe

Triodos

04-03-2015 09:56 | Door: Thijs ten Brinck

Het gaat goed met de Triodos Bank. De duurzame bank zag zijn klantenbestand over 2014 met 13 procent groeien. De winst steeg met 17 procent.

Triodos heeft nu ruim 530.000 klanten en verwacht ook dit jaar weer 10 tot 15 procent te groeien. De 17 beleggingsfondsen van de bank lieten ook mooie cijfers zien. Het toevertrouwde vermogen groeide met 10 procent, tot boven de € 10 mrd. Het gemiddelde rendement kwam uit op 6 procent over 2014.

Triodos is sinds twee jaar actief op de hypotheekmarkt, bijna de helft van de 12 procent groei van de kredietportefeuille komt voort uit deze tak. Bijzonder is dat Triodos de hoogte van de hypotheekrente afhankelijk maakt van het energielabel van een woning. Zo stimuleert de bank duurzame bouw.

 

Duurzame groei

 

Directievoorzitter Peter Blom van Triodos plaatst de resultaten in een bredere context: "Terwijl de samenleving worstelt met toenemende sociale, ecologische en economische problemen, zien we wereldwijd een groeiende beweging van ondernemers, kleine en grote bedrijven die duurzame oplossingen verankeren in hun activiteiten.”

Het is volgens Blom niet langer alleen de overheid die zich inzet voor een verantwoorde samenleving. "Juist ondernemers en mensen laten zien dat het anders kan."

Triodos Bank financiert veel bedrijven en projecten die deel uit maken van deze beweging, en niet alleen uit idealisme. “Volgens het eind 2014 gepubliceerde UNEP rapport 'Business case for eco innovation' groeien deze duurzame bedrijven met meer dan 15 procent per jaar, ongeacht de marktomstandigheden.”

Ook qua werkgelegenheid doet Triodos goede zaken. Bij de bank werken nu net iets meer dan 1.000 mensen, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2013.

Bron: Triodos, z24 | Foto: Nacho, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen