Australië sluit zich aan bij EU emissiebeleid

Australië sluit zich aan bij EU emissiebeleid

28-08-2012 11:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Australië zal zich in 2015 aansluiten bij het Europese handelsverdrag voor CO2-uitstoot, waardoor de grootste CO2-markt ter wereld zal ontstaan.

Dat maakte Greg Combet, de Australische minister van klimaatverandering dinsdag bekend. Afgelopen juli heeft Combet een belasting van A$ 23 (€19,08) per ton CO2-uitstoot ingevoerd voor de 300 meest vervuilende bedrijven down under. Australië heeft een van de hoogste emissieconcentraties per hoofd van de bevolking ter wereld.

De maatregel dekt 60 procent van de CO2-uitstoot van het land en leidde tot aanhoudende klachten uit het bedrijfsleven, omdat er niet meer geconcurreerd kan worden met de Europese prijzen. Ter vergelijking, de prijs in Europa is op dit moment €8,16 per ton.

’s Werelds grootste CO2-markt

Vanaf 2015 kunnen bedrijven uitstootrechten kopen op de Europese markt. Drie jaar later kunnen de Europeanen ook terecht in Australië, waardoor de markten volledig aan elkaar worden gekoppeld en ’s werelds grootste CO2-markt ontstaat.

Combet verklaarde dat de samenwerking met Europa de beste oplossing is voor de Australische economie en het milieu. Het is echter nog de vraag wat voor effect de maatregelen hebben op het milieu, aangezien er in Europa op dit moment te veel uitstootrechten op de markt zijn voor een te lage prijs.

Bron: Reuters

Foto: Tigitogs

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen