WWF: 'Duurzame EU goed voor € 300 mrd economische groei'

WWF duurzame economie

12-03-2015 11:57 | Door: Willemien Groot

Investeringen in een duurzame economie geven de Europese Unie een boost van ruim 300 mrd. Dat schrijft het World Wildlife Fund (WWF).

Het rapport From crisis to opportunity van het WWF en de duurzame non-profit Ceres presenteert de resultaten van een meta-onderzoek over 400 afzonderlijke studies naar de kansen van een duurzame economie. Onder meer de Verenigde Naties, OESO, Wereldbank, McKinsey en Lord Nicholas Stern pleiten voor een beter klimaat- en milieubeleid om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

De komende vier jaar wil president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie € 315 mrd investeren om de economie op gang te krijgen. De investeringen komen ten goede aan de eigen economie van de lidstaten. Het World Wildlife Fund roept de Commissie op economische hervormingen door te voeren die leiden tot een duurzame economie.

Efficiëntie

Volgens het WWF levert vooral de verbetering van grondstoffenefficiëntie een bijdrage van € 300 mrd aan de economie, zonder de veiligheid en het milieu in gevaar te brengen. Bijna evenveel als Juncker wil investeren. Bedrijven in de Unie importeren nu jaarlijks voor 500 mrd aan ruwe grondstoffen, omdat die in Europa zijn uitgeput. Bovenop de directe winst zou tegen 2020 een duurzamere economie 20 miljoen banen kunnen opleveren.

De onderzoekers stellen verder dat de Europese Unie in de afgelopen tien jaar al economische schade heeft geleden door de gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld via overstromingen en luchtvervuiling.

Bron: WWF, BusinessGreen | Foto: WWF

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen