#TK2012: “Duurzaamheid is economische kans” (D66)

#TK2012: “Duurzaamheid is economische kans” (D66)

04-09-2012 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In aanloop naar de verkiezingen spreekt Duurzaambedrijfsleven.nl met de energie-experts van verschillende partijen. Vandaag vijf vragen aan Stientje van Veldhoven (D66).

1. Wat zijn de belangrijkste speerpunten van D66 op het gebied van duurzaamheid?

“Allereerst willen we het tempo waarop we onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen verdubbelen door de energiemix te vergroenen. De afgelopen tijd was het probleem dat het beleid op dit gebied steeds veranderde, wij willen nu een blijvend beleid neerzetten.

Daarnaast willen we inzetten op energiebesparing. Vooral in de bebouwde omgeving is veel te winnen: hier willen we een forse slag maken door een miljoen woningen te isoleren. De energierekening kan flink omlaag.

Ten slotte richten we ons op het hergebruik van grondstoffen. D66 vindt dat afval niet bestaat en hergebruik bespaart ook CO2-uitstoot.”

De energierekening kan flink omlaag.

2. Waarom is duurzaamheid voor D66 juist nu zo’n belangrijk punt?

“Een duurzaam beleid is niet alleen noodzakelijk voor het milieu, het is ook een economische kans. Maar D66 heeft altijd naar de toekomst gekeken. Duurzame energie is op de lange termijn de enige weg naar welvaart.”

3. En hoe overtuigen jullie je kiezers daarvan?

“Gelukkig zijn de kiezers zijn al steeds meer overtuigd van het belang van duurzaamheid. Je ziet dat consumenten steeds vaker kiezen voor biologisch vlees of groene stroom. D66 probeert dat gevoel te vertalen naar een verantwoord beleid.”

Een duurzaam beleid is niet alleen noodzakelijk voor het milieu, het is ook een economische kans.

4. Wat is de beste coalitie als het gaat om een duurzaam Nederland?

“Helaas zien wij dat de meeste partijen vooral het bestaande willen beschermen, maar daar schiet je niets mee op. Partijen moeten meer naar de toekomst kijken. D66 wil samenwerken met alle partijen die willen werken aan een echte hervorming van de economie. Dit zijn bijvoorbeeld PvdA en GroenLinks. De PVV is de enige partij die wij willen uitsluiten van samenwerking.”

De PVV is de enige partij die wij willen uitsluiten van samenwerking.

5. Als liberale partij willen jullie zo min mogelijk subsidies. Hoe willen jullie hernieuwbare energie financieren?

“Als liberalen staan wij anders tegenover dit vraagstuk dan bijvoorbeeld GroenLinks. De overheid kan de ontwikkeling van hernieuwbare energie in gang zetten, maar moet niet in de exploitatie subsidiëren. De duurzame energiemarkt is eigenlijk een markt die prima loopt. Er is een zetje in de rug nodig, meer niet.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen