Barclays stopt financiering voor bergtopmijnen

dagbouw, mountain top removal (MTR)

09-04-2015 07:18 | Door: Thijs ten Brinck

De Britse bank Barclays verstrekt geen leningen meer aan bedrijven die steenkool winnen door dagbouw op bergtoppen.

Barclays was in 2013 nog de grootse financier van mijnbouwbedrijven die steenkool delven via de omstreden mountain top removal (MTR)-methode. In een nieuw beleidsdocument stelt de Britse bank dat het deze mijnbouwmethode niet meer ondersteunt. Dat ontdekte de Britse krant The Guardian

Bedrijven die nu toch nog financiering willen genieten, moeten de MTR-activiteiten binnen een ‘redelijk tijdpad’ afbouwen. 

Appalachen

In de Appalachen, een bergketen in het oosten van Amerika, is dagbouw op bergtoppen een gangbare methode om steenkool te winnen. Bergtoppen worden er afgegraven of opgeblazen om de steenkoolrijke ondergrond bloot te leggen.

Buiten de klimaatimpact van het verbranden van steenkool, levert de mijnbouwmethode nog meer milieuschade. Zo vindt er veel ontbossing plaats, raakt het water in de omgeving sterk vervuild en wordt het puin in de dalen gedumpt. Het stof dat bij de mijnbouw vrijkomt, is bovendien gelinkt aan gevallen van longkanker in de regio.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Guardian | Foto: iLoveMountains.org, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen