Fossiele aandelen de deur uit loont

Wallstreet

13-04-2015 12:24 | Door: Thijs ten Brinck

Beleggers die vijf jaar geleden alle belangen in fossiele industrie verkochten, hebben gemiddeld bijna 7 procent meer verdiend dan andere beleggers. Dat blijkt uit cijfers van MSCI.

Een algemene beleggingsportfolio, inclusief fossiele energiebedrijven, heeft sinds 2010 62,2 procent groei doorgemaakt. Wie de fossiele industrie in dezelfde periode buiten zijn beleggingsportfolio had gelaten, had jaarlijks gemiddeld 1,2 procent meer vermogensgroei gezien.

De MSCI World Index excluding fossil fuels maakte tussen 2010 en nu een groei door van 69,9 procent. De scherpe daling van de olieprijs in 2014 helpt de fossielvrije index, maar ook in 2012 en 2013 was fossielvrij beleggen al aantrekkelijker dan investeren in de normale World Index van MSCI.

MSCI

MSCI is een van ’s werelds belangrijkste aanbieders van beleggingsindexen. Meer dan 6.000 pensioenfondsen en andere institutionele beleggers maken gebruik van de diensten van het bedrijf. In 2014 lanceerde MSCI zijn World Index excluding fossil fuels, na grote vraag van beleggers. De indices van MSCI zijn een belangrijke benchmark voor beleggers wereldwijd.

MSCI, voluit Morgan Stanley Capital International, is in 2009 afgesplitst van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Morgan Stanley zelf presenteerde onlangs een eigen onderzoek dat ook zeer positief was over beleggingen in duurzame fondsen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian | Foto: Michael Daddino, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen