Ook Noors oliepensioen wil helderheid van Shell

schelpen

15-04-2015 21:03 | Door: Thijs ten Brinck

Noorwegens Government Pension Fund Global schaart zich achter de vraag van Shell- en BP- aandeelhouders om openheid te geven over de financiële risico’s van klimaatverandering.

In januari van dit jaar kondigden Britse aandeelhouders van BP en Shell aan klimaatverandering hoog op de agenda te zetten tijdens de aandeelhoudersvergadering van de olieconcerns. Nu deze vergaderingen dichterbij komen, schaart ook Noorse oliefonds zich achter deze oproep.

“Als langetermijnbelegger geloven we dat het opstellen van toekomstscenario’s voor klimaatregulering, CO2-beprijzing en milieuomstandigheden belangrijk is”, zegt Petter Johnsen, chief investment officer bij het fonds tegen Reuters. “Dit levert een bruikbaar gereedschap in de strategische besluitvorming. Daarom ondersteunen we deze resolutie.”

Het Noorse pensioenfonds, dat voorheen bekend stond als het oliefonds, beheert $ 885 mrd en heeft posities in ruim 9.000 bedrijven. De afgelopen tijd heeft het fonds al meerdere stappen genomen om zijn eigen blootstelling aan risico’s in de fossiele energiesector te verkleinen.

Church of England

De Church of England zwengelde eind vorig jaar de discussie over de climatebubble aan. De kerk is aandeelhouder van zowel Shell als BP, de bedrijven met de grootste CO2-voetafdruk op de London Stock Exchange.

Inmiddels hebben een groot aantal kleine en grotere aandeelhouders zich aangesloten bij de resolutie. Shell gaf in februari zelf ook al aan de aandeelhoudersresolutie te zullen steunen. Vermoedelijk neemt het bedrijf vanaf 2016 punten uit de resolutie mee in zijn jaarverslag, meldt Reuters.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Reuters, Government Pension Fund Global | Foto: Leonardo Aguiar, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen