Duurzaam beleggen neemt toe

Duurzaam beleggen neemt toe

17-09-2012 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Verzekeraars beleggen steeds duurzamer. Het aantal maatschappijen met een beleid voor duurzaam beleggen steeg het afgelopen jaar van 53 naar 70 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Het VBDO nam 29 bedrijven onder de loep en onderzocht dit jaar voor de vierde keer het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen.

Duurzaam beleggen

Uit het onderzoek blijkt dat verzekeringsmaatschappijen steeds meer aandacht besteden aan de maatschappelijke impact van hun beleggingen en het beleggen in bedrijven die duurzaam ondernemen. “Dat wil zeggen dat veel verzekeraars bepaalde niet duurzame bedrijven uitsluiten. Ze houden rekening met zowel winstfactoren als milieu- en sociale factoren en willen niet betrokken zijn bij bijvoorbeeld milieuvervuilende processen,” zegt Sigi Simons, woordvoerdster van de VBDO.

Duurzame verzekeraars willen niet betrokken zijn bij milieuvervuilende processenSigi Simons, woordvoerdster VBDO

 Hernieuwbare energie nog onbelegbaar

“In duurzame bedrijven die zich bezig houden met hernieuwbare energie wordt helaas nog niet veel geinvesteerd. Dit zal natuurlijk wel steeds meer gebeuren, maar op dit moment is deze markt nog te klein. De bedrijven zijn vaak niet beursgenoteerd en hebben een hoog risico. Daarom zijn ze niet belegbaar,” legt Kees Gootjes uit, projectmanager van het onderzoek van de VBDO. “Duurzaam beleggen betekent in het onderzoek voornamelijk dat er niet alleen rekening gehouden wordt met financiele overwegingen, maar ook met de impact op mens en milieu.”

Onderzoek VBDO

In het onderzoek is naar drie componenten van verantwoord beleggen gekeken: het beleid, de implementatie en de transparantievan de beleggingen. Het bleek dat dit jaar meer dan de helft van de verzekeraars beter scoorden op duurzaam beleggen dan in 2011. Verzekeraars Zwitserleven, REAAL en ASR Nederland scoordern het hoogst op de drie componenten en zijn daarom de duurzaamste beleggers van Nederland.

Bron: Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling

Foto: Perpetual Tourist

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen