Durfkapitaal stroomt naar smartgrid- en accustart-ups

stroomnet

24-04-2015 10:50 | Door: Thijs ten Brinck

In het eerste kwartaal van 2015 is al bijna $ 400 mln geïnvesteerd in start-ups die actief zijn in batterijopslag en slimme energiesystemen. Een grote groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal. 

In 2015 hebben energiestart-ups tot nu toe al $ 393 mln aan financiering opgehaald. Dat meldt PV Magazine op basis van een rapport van onderzoeksbureau Mercom. In het laatste kwartaal van 2014 bleef de teller steken op net geen $ 300 mln.

Batterijopslag

In start-ups actief in de energieopslag is de voorbije maanden $69 mln geïnvesteerd. De investering van onder andere Dyson in de vernieuwende accutechnologie van Sakti3 voert met $ 20 mln de lijst aan. Verder haalde onder andere ook Eos Energy miljoenen op. Eos levert zinkbaterrijen voor stationaire toepassing. In de laatste drie maanden van 2014 ontvingen batterijstart-ups $ 47 mln.

Internet of things

Start-ups in smart-grids droegen het meeste bij aan de groei van de investeringen. Een grote financieringsronde van het Franse bedrijf SigFox leverde $ 115 mln op. Onder andere GDF Suez, Telefonica en Air Liquide staken geld in de start-up die energiezuinige netwerktechnologie levert voor Internet of Things-toepassingen. Investeringsrondes in de smartgrid-sector waren in het eerste kwartaal van 2015 in totaal goed voor $ 185 mln.

De geldstroom naar jonge bedrijven die zich bezighouden met energie-efficiëntie, daalde van $ 190 mln in het vierde kwartaal van 2014 tot $ 140 mln in het eerste kwartaal van 2015, volgens het rapport van Mercom. Een investering van $ 7,2 mln in de software van het Amerikaanse Tendril staat in de top vijf van grootste deals dit jaar. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: PV Magazine, Mercom | Foto: Smerikal, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen