Dip in groene obligaties lijkt alweer voorbij

euros

29-04-2015 14:15 | Door: Thijs ten Brinck

Na een recordbrekend 2014 kwam de markt voor green bonds dit jaar wat traag op gang. Met drie keer zoveel uitgiftes in maart als in januari ligt de markt echter op schema voor een nieuw record in 2015.

In het eerste kwartaal van 2015 telt de site Climate Bonds wereldwijd 44 lanceringen van nieuwe groene obligaties. In totaal is er daarmee voor $ 7,2 mrd aan investeringsgeld voor onder andere hernieuwbare energieprojecten, waterinfrastructuur en duurzame gebouwen opgehaald.

In aanloop naar de grote klimaatconferentie in Parijs in december dit jaar worden, met name in de tweede helft van 2015, nog een aantal grote lanceringen verwacht. Over een totale marktwaarde van $ 100 mrd wordt al gespeculeerd. Een enorme sprong ten opzichte van het record van $ 36,6 mrd over 2014.

Bedrijven

Opvallend is dat, naast de doorbraak van green bonds in opkomende markten als India en Thailand, ook bedrijven steeds meer gebruik maken van groene obligaties. Onder andere windturbinefabrikant Vestas en recyclingbedrijf Paprec haalden dit jaar al miljoenen op via groen geoormerkt schuldpapier.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verwacht dat de markt voor groene obligaties uitgegeven door bedrijven alleen al dit jaar stijgt tot een totaal van $ 30 mrd. Een stijging van bijna 60 procent ten opzichte van 2014.

Green bonds werden oorspronkelijk veelal uitgegeven door landelijke of regionale investeringsbanken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bloomberg, BNEF, Climate Bonds | Foto: Kārlis Dambrāns, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen