Kemphanen EU en China nader tot elkaar

Kemphanen EU en China nader tot elkaar

21-09-2012 14:12 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De dreigende handelsoorlog op het gebied van zonnepanelen en het emissiebeleid tussen de Europese Unie en China lijkt te zijn bekoeld.

De twee grootmachten kwamen afgelopen donderdag bij elkaar in Brussel en bleken het er over eens te zijn dat ze wederzijdse protectionistische maatregelen moeten mijden. Deze maatregelen waren de afgelopen periode bron van spanningen op handelsgebied.

“China en de EU zijn voor een vrij en open handelsbeleid, verwerpen protectionisme en werken samen aan economische globalisatie'', zei de Chinese premier Wen Jiabao. Tijdens de bijeenkomst sprak hij met de EU-leiders Herman van Rompuy en José Manuel Barroso.

China en de EU zijn voor een vrij en open handelsbeleid, verwerpen protectionisme en werken samen aan economische globalisatie.Wen Jiaboa, premier China

Onderwerpen

Er werd onder andere gesproken over de zonnepanelenmarkt. De Europese Commissie stelde begin deze maand een onderzoek in naar Chinese zonnepanelenproducenten, die de panelen onder de kostprijs op de Europese markt zouden dumpen (link eerder artikel).

Daarnaast werd het emissiebeleid van broeikasgassen besproken. Vorige week maakte de EU bekend de toeslag op uitstoot van Chinese luchtvaartmaatschappijen uit te stellen nadat de grootmacht dreigde met een boycot (link naar eerder artikel).

CO2-markt

Op beide gebieden willen de partijen hun protectionistische maatregelen nu laten varen, om zo een vrije handelszone te creëren. In navolging van de EU wil China nu ook een CO2-handelssysteem opzetten om zo aansluiting te vinden bij de internationale CO2-markt. De EU heeft aangegeven haar expertise op dit gebied te willen delen met de grootmacht.

Het is duidelijk dat het een belangrijk verschil maakt nu China ook een CO2-markt wil opzetten om uitstoot te reduceren.Connie Hedegaard, Eurocommissaris klimaat

“Deze deal met China is een belangrijke stap in de steeds sterkere samenwerking richting een stabiele internationale CO2-markt”, zei Eurocommissaris voor klimaat Connie Hedegaard donderdag. “Het is duidelijk dat het een belangrijk verschil maakt nu China ook een CO2-markt wil opzetten om uitstoot te reduceren.”

Bron: ANP

Foto: suomenkuvalehti.fi

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen