Start-up crowfundt energiezuinige scholen en kerken

brooklyn

05-05-2015 14:51 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up BlocPower lanceert een crowfundfundingplatform voor energiebesparing bij organisaties die de maatregelen zelf niet kunnen financieren.

Het Amerikaanse BlocPower richt zich specifiek op gemeenschapsgebouwen in achterstandswijken. De start-up selecteert gebouwen met een besparingspotentieel van tenminste 20 procent op de energierekening. BlocPower financiert vervolgens de installatie voor van zonnepanelen, isolatie en energiebesparende maatregelen in gebouwinstallaties.

“Omdat de gebouwen ouder zijn en de eigenaren geen toegang hebben tot fondsen voor grootschalig onderhoud, zijn de energiekosten vaak hoger dan voor vergelijkbare gebouwen in meer welgestelde wijken”, zegt oprichter Donnel Baird bij FastCompany. “Veel mensen zien ons als goed doel, maar juist omdat onze doelgroep zoveel kan besparen is er ook voor ons gewoon echt winst te behalen.”

Impact investeringen 

In de VS hebben gebedsruimten, scholen en winkels in achterstandsgebieden vaak te kampen met achterstallig onderhoud en hoge energierekeningen. De inkomsten zijn bovendien te laag om iets aan de problemen te kunnen doen en banken durven het risico niet te nemen.

BlocPower biedt durfinvesteerders de mogelijkheid risicodragend kapitaal in te brengen en biedt daarnaast ook schuldpapier met een lager rendement en risico. BlocPower bundelt steeds zes tot tien projecten met een totale waarde van $ 3 tot 4 mln. Gebouweigenaren en huurders betalen de investering in enkele jaren terug uit de besparingen en delen daarna de winst met de investeerders.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Co.Exist, BlocPower | Foto: Steven Pisano, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen