Drie Deense pensioenfondsen stappen uit steenkool

Deense flag

06-05-2015 18:02 | Door: Thijs ten Brinck

Deense architecten, academici en civiel ingenieurs willen niet langer dat het geld dat zij sparen voor het pensioen wordt ingezet om steenkool en andere fossiele brandstoffen uit de grond te halen.

De deelnemers van zes Deense pensioenfondsen konden onlangs kiezen of hun oudedagsvoorziening mag worden gebruikt voor activiteiten op het gebied van fossiele brandstoffen. Naast steenkool ging de stemming ook over wel of niet investeren in teerzandolie en olieboringen in het arctisch gebied.

De zes fondsen representeren samen 5 procent van de Deense beroepsbevolking en beheren € 32 mrd aan pensioengeld. De precieze verdeling van het geld over de zes fondsen is onduidelijk. De Britse krant The Guardian meldt dat de pensioenen voor Deense architecten, academici en civiel ingenieurs voortaan geen steenkoolbedrijven en andere fossiele bronnen met een hoog risico meer financieren.

Bij Deense advocaten, andere ingenieurs en dierenartsen viel de uitslag van de peiling anders uit. De pensioenfondsen voor deze bedrijfstakken divesteren voorlopig niet uit fossiele brandstoffen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian | Foto: Nelson L., via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen