Abengoa verkoopt zonnecentrales voor € 614 mln aan yieldco

zonnetoren

13-05-2015 11:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Spaanse technologieconcern Abengoa verkoopt verschillende CSP-zonnecentrales aan een door Abengoa zelf opgerichte beheeronderneming, genoteerd aan de beurs in New York.

Het Spaanse Abengoa verkoopt voor ruim € 600 mln aandelen in vier concentrated solar power (CSP)-parken aan zijn eigen yieldco, Abengoa Yield. Het is de derde transactie tussen het aan de beurs van Madrid genoteerde Abengoa en het in de VS genoteerde Abengoa Yield. De laatste onderneming had zijn beursgang in juni 2014 en is voor 51 procent eigendom van Abengoa.

De deal beslaat drie zonneparken in thuisland Spanje, met een geïnstalleerd vermogen van 350 megawatt. In een van deze parken verwierf Abengoa Yield eerder al een 30-procentsaandeel. Van een installatie in Zuid-Afrika verkoopt Abengoa 51 procent van het eigendom aan Abengoa Yield. Dit project, met een capaciteit van 100 megawatt, is nog niet opgeleverd.

Abengoa Yield boekte na de bekendmaking 5 procent koerswinst. Betrokken toezichthouders moeten de deal nog goedkeuren.

Yieldco’s

Yieldco’s zijn bedrijven die ontwikkelaars van duurzame energieprojecten in het leven roepen om voltooide wind- en zonne-energieparken te beheren. Ze verkopen de goed voorspelbare stroomopbrengst van draaiende energieprojecten en regelen het beheer en de administratie.

De yieldco’s zijn in de regel vrij verhandelbaar op aandelenbeurzen en verlagen voor de ontwikkelaars van duurzame projecten de kapitaalskosten. Dit maakt geld vrij, waarmee de moederbedrijven sneller nieuwe capaciteit kunnen ontwikkelen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Power Technology, RechargeNews | Foto: German Aerospace, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen