Het duurzame getal van de dag: 7,3

Het duurzame getal van de dag: 7,3

02-10-2012 09:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ofwel, het aantal miljarden dollars (€5,7 mrd) dat de VS wil gaan heffen op Chinese exportproducten als zonnepanelen, thermisch papier en staalkabels.

Naar eigen zeggen is de VS gedwongen dit te doen, omdat de Chinese overheid niet toegestane staatssteun geeft aan bedrijven. Hierdoor kunnen Chinese bedrijven hun producten verkopen onder kostprijs. Dit staat bekend als dumpen en is volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) niet toegestaan.

Het commerciële ministerie van de VS (Commercial Department) heeft al eerder maatregelen genomen. Op 17 mei dit jaar heeft de VS een heffing ingesteld van 250 procent op onder andere producten van Sun Tech Power en Trina Solar TLD.

De VS staat niet alleen. Ook de EU staat met maatregelen klaar. Het Duitse SolarWorld klaagde in maart over Chinese dumpingpraktijken waardoor het uit de markt werd gedrukt.

Chinezen niet gecharmeerd

De Wereldhandelsorganisatie zal onderzoeken of de VS hiermee internationale handelsovereenkomsten schendt. Heffingen op importproducten zijn namelijk in de regel niet toegestaan. China heeft in totaal zeven zaken aangespannen tegen de Amerikanen bij de WHO.

In maart vorig jaar besliste de organisatie in het voordeel van het Aziatische land, omdat de VS volgens de WHO onterecht leveranciers van producenten die in eigendom zijn van de overheid als publieke lichamen bestempelde. Het ging toen over stalen pijpen, pneumatische off-roadbanden en gewoven zakken.

Bron: Bloomberg

Foto: Jdnx

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen