Emissiehandel en CO2-belasting al goed voor $ 50 mrd

Gletsjer

27-05-2015 15:58 | Door: Thijs ten Brinck

Belasting van CO2-uitstoot en handel in emissierechten komt langzaam maar zeker op gang. Wereldwijd gaat er in deze handel nu bijna $ 50 mrd om.

Bijna 40 landen en ook ruim 20 steden hebben inmiddels een vorm van CO2-beprijzing geïmplementeerd om de energiesector en industrie te verduurzamen. Dat zegt de Wereldbank op basis van een voorpublicatie van een rapport van Ecofys.

“Een effectieve manier om CO2-uitstoot te beprijzen is essentieel om de economie emissiearm te maken”, zegt Rachel Kyte, als vicepresident van de Wereldbank betrokken bij klimaatbeleid. “Het stimuleert efficiëntie in de industrie en maakt vervuiling kostbaar.”

CO2-belasting

In vrijwel heel Europa is een emission trading system (ETS) in werking. Onder andere Scandinavische landen, Ierland, Groot Brittannië en Frankrijk hanteren daarnaast een CO2-taks. Portugal heeft in 2014 ook een dergelijke belasting ingevoerd.

In Noord-Amerika heeft alleen Mexico een CO2-belasting. Het land overweegt daarnaast ook een ETS-programma. Verder hebben verschillende Amerikaanse staten en provincies in Canada een eigen emmisiebelasting of handelssysteem ingevoerd. Onder andere Californië en Québec werken daarbij al samen.

Brazilië, Chili en China overwegen een CO2-taks of ETS-programma landelijk in te voeren. China test in zeven steden al een lokale markt voor CO2-rechten uit. Australië schafte vorig jaar juist een in 2011 ingevoerde belasting van bijna € 16 per ton CO2 af. Toch is de CO2-uitstoot die wereldwijd onder een belasting- of handelsregime valt het afgelopen jaar gestegen naar ongeveer 12 procent. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ecofys, Worldbank | Foto: brewbooks, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen