Pensioenfonds ABP met € 29 mrd in duurzame beleggingen

Zuidas

29-05-2015 10:27 | Door: Thijs ten Brinck

ABP heeft moeite om goede duurzame investeringen te vinden. Toch steeg het vermogen dat het pensioenfonds belegt in effecten met een ‘hoge duurzaamheidswaarde’, van € 16,4 mrd naar € 29 mrd.

Dat blijkt uit het Verslag Verantwoord Beleggen van ABP over 2014. Het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs in Nederland belegt ongeveer € 340 mrd aan vermogen in ruim 4000 bedrijven in 60 landen. Van deze beleggingen bestempelt het fonds 8,5 procent als duurzaam.

De groei van de beleggingen met een ‘hoge duurzaamheidswaarde’ zat in 2014 vooral in vastgoedposities. De waarde in de duurzame vastgoedportfolio van ABP steeg van € 4,7 mrd in 2013 naar € 14,5 mrd in het afgelopen jaar. Ook diverse investeringen in zorg en welzijn vallen onder de noemer duurzaamheid bij het pensioenfonds. In hernieuwbare energie belegt ABP nog weinig. De doelstelling is om die beleggingen in 2017 te verhogen tot minimaal € 2 mrd.

Verschillende milieuorganisaties dringen er bij ABP op aan te divesteren uit fossiele brandstoffen. Het fonds is daar nog niet aan toe. Het pensioenfonds zegt door betrokken te blijven bij traditionele energiebedrijven, invloed te kunnen uitoefenen op het duurzaamheidsbeleid. Bij de aandeelhoudersvergadering van Shell eerder deze maand, liet ABP zich op dit vlak nadrukkelijk horen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ABP, FD, NU.nl | Foto: Arden, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Finance & Beleggen
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzaam investeren en beleggen

Duurzaam beleggen of groen investeren, de sectorpagina Finance geeft het laatste nieuws op het gebied van duurzame banken en pensioenfondsen, vastgoedbedrijven en fintech-ondernemingen.

We brengen u ook nieuws over green bonds, duurzame beleggingsfondsen en het op milieuvriendelijke wijze investeren in bijvoorbeeld duurzame energie.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Finance & Beleggen